2015. május 24., vasárnap

Egy fénytelen reggel

Az utóbbi másfél hétben nem nagyon volt szabadidőm, a tavakhoz sem jutottam ki, hogy a tervezett tutajköltöztetést elvégezzem. A napok óta tartó esős időjárás sem segített ebben. Viszont a hétvége közeledtével ki tudtam szaladni, hogy legalább lássam, mi a helyzet a lessel. Nagy volt a meglepetés. Ugyanis az eső pozitív hatása a tavaknál is jelentkezett. Megemelkedett a vízszint. A les előtt újra víz borított mindent, eltűntek a már zavaróan meredező nádtorzsák, és kis tutajom is újra úszott. Hát ez szuper! Lesköltöztetés ezennel elnapolva, másnap hajnalban fotózás. Úgy tűnik, hogy a 3:30-as kelés lassan későinek számít. Mire a tavakhoz érek, már pirkad. Nem tudok észrevétlenül a lesbe jutni, a vízen hintázó tőkés réce csapatot el is riasztottam az érkezésemmel. Nem tudom, hogy ez miatt-e, de sajnos a napkeltéig tartó időszak teljesen eseménytelemül telik. Igaz, hogy tele van a környék hangokkal, éneklő madarakkal, csobogással, de a les előtti víz üres. A szép napkelte is elmarad. A kelő nap felhők mögé bújik, az aranyló fények ma úgy tűnik elmaradnak. Bosszúságomat egy érkező tőkés réce pár oszlatja el.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2304
Semmi fény, de legalább nem megyek haza üres kártyával. A récék elúsztak a les előtt, és a jobb oldali növényzetben eltűntek. Lehet, hogy ez valami jel volt, nem tudom, de megélénkült a környék. Újabb és újabb tőkés récék érkeznek, igaz nem a közelembe, de legalább van mozgás a vízen. Kisvártatva jobbról megjelenik az előbbi pár. Sokkal közelebb vannak. Na ez már kezd izgalmas lenni.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2305
Ideális távolságban vannak, sőt egy kicsit még közelebb úsznak. Nem idegesek, nyugodtan táplálkoznak. Élvezem a helyzetet, bár a fények nagyon gyatrák. A tőkés réce az egyik leggyakoribb vízimadár, sok helyen a városi csónakázótavakon, horgásztavakon is ott vannak, és nem egy helyen etetéssel egészen emberközelbe szoktathatók. Ám a vad tőkés réce nagyon óvatos madár. Talán a vadvizek egyik legóvatosabbja. Éppen ezért fülig ért a szám a lesben, amikor a gácsér még mindig közeledett.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2306
Jó kis helyzet kerekedett. A víz szélére érkező további madarak folyamatosan hápogtak, tollászkodtak, nagy lett a jövés-menés. Volt vagy 30 tőkés réce a les előtti vízfelületen. Zömében ugyan messze, de ez az egy pár kitartott mellettem. Egy gyors tollászkodásra távolodtak csupán el,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2307
majd ismét célba vették a lest.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2308
Már a portréra is lehetőség nyílt, amikor beúsztak a les melletti növények közé.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2309
Több mint egy órát voltak előttem a récék,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2310
majd valami láthatatlan oknál fogva egyszer csak felugrottak a vízről.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2311
Én is kihasználtam a helyzetet, és leléptem. Igaz, hogy rettenetesen fénytelen volt a hajnal, de azért a végére, a récéknek köszönhetően, jó kis reggel kerekedett belőle. Persze mire hazaértem, a nap is kisütött. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése