2014. november 4., kedd

Naplementés hangulat

Otthon jártunk. Nem állhattam meg, hogy ne csatangoljak kicsit a határban. A Kapos és a Sió magas vízállására úgyis kíváncsi voltam, hát az egyik délután arra vettem az irányt. A Kapos töltésén sétálva a magas vízen kívül más érdekes dolgot is találtam. A parton álló nyárfákon kárókatonák hangoskodtak. Éjszakázni készültek, és a jobb helyekért ment a vita közöttük. Az jutott eszembe, hogy milyen jó, hogy vannak dolgok, amik nem változnak. Gyerekkoromban, vagy húsz évvel ezelőtt, az évnek ebben a szakában ugyanezen a helyen ezt már akkor is megfigyeltem. Egy darabig figyelgettem a kárókatonákat, de a nyílt terep miatt esélyem sem volt a közelükbe férkőzni. Miközben az autó felé sétáltam, támadt egy ötletem. A nap már hanyatlóban volt, és egy kis helyezkedéssel az éjszakázni készülő kormoránokat és a naplementét össze tudtam kombinálni. Megvolt a fotótéma. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1903
Sajnos a napkorong elé bekúszó felhők nem a legjobbkor jöttek, de így is sikerült néhány nagyon hangulatos fotót készíteni a nyárfákon gyülekező madarakról.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1904 http://volgyisandor.extra.hu/node/1905
A naplemente utáni kékes árnyalatok nagyon szépen mutattak a fotón, elégedett voltam az eredménnyel. De azért a következő pár napban minden délután az eget kémleltem. És lám, eljött az én időm. Három napra rá zavartalan naplemente ígérkezett, én is időben a helyszínen voltam. A kormoránok egy része ugyan odébb állt, de azért nem álltak csupaszon a nyárfák. És ahogy a nap egyre jobban süllyedt, a helyzet is fokozódott. A pár nappal ezelőtti kék fotó aranyban is nagyon jól mutatott. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1906
Egyszerűen fantasztikus volt a látvány, amikor a nap a horizont közelébe ért. A vakító fény egyre jobban megszelídült, és a földközeli párás légrétegek gyönyörű színeket varázsoltak a napkorongra.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1907
A három nappal ezelőtti ötlet kezdett képet ölteni. A színes lampionként ereszkedő nap egy magasságba került a nyárfán pihenő kárókatonával.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1908
Az amúgy is lenyűgöző látványt a napkorong előtt áthúzó varjúcsapat csak tovább színesítette.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1909
De a koronát az egészre mégis csak egy kárókatona tette fel. A már eltűnőfélben lévő nap előtt szállt fel a fára, lehetőséget adva nekem egy szép sorozatra, melynek az egyik darabja pont megfelelő lett. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1910

2 megjegyzés: